Széchenyi eszközberuházási támogatás
(06 76) 476 001Útvonalterv

Dentálhigiénia, fogkőeltávolítás

Miért olyan fontos a fogkőeltávolítás?

Sokan nem is tudják, mennyire sok kellemetlenséget, fájdalmat, időveszteséget és költséget spórolhatnának meg egyetlen egyszerű, ám annál fontosabb szabály betartásával. Ez a szabály így szól: menj el félévente fogorvosi kontrollra és fogkőeltávolításra! A fogkő és az általa okozott ínygyulladás és fogágybetegség (parodontitis) a fogak csendes, és alattomos, jelző fájdalom nélküli  pusztítója. 45 éves kor felett az emberek több fogat vesztenek fogágybetegség miatt, mint a szuvasságok okán. Szerencsére a fogkő eltávolítás Kecskemét belvárosában nagyon magas színvonalon történik rendelőnkben.

Fogkő eltávolítás

Miért olyan fontos a fogkőeltávolítás?

Ehhez először is nézzük meg, mi is a fogkő. A fogkő a szájüregben lévő baktériumtelepek és ételmaradékokból kialakult lepedék megkövesedett formája. A lepedéket a napi fogmosás és fogselymezés során el tudjuk távolítani, de a fogkő ehhez már túl kemény. A fogkövet otthoni eszközökkel nem lehet letisztítani, és óva intünk mindenkit attól, hogy megpróbálkozzon vele, ugyanis akár komoly sérülésekhez is vezethetnek ezek a házi módszerek. A fogkő eltávolítását kizárólag képzett szakember: fogorvos vagy klinikai fogászati higiénikus végezheti, megfelelő tapasztalat és eszközök birtokában.

Miért veszélyes a fogkő?

Mivel a fogkő részben megkövesedett baktériumtelepekből épül fel, így hemzseg a kórokozóktól. Ráadásul a fogkő felszíne nem sima, hanem érdes, porózus, mikroszkóppal nézve zegzugos felszínt látnánk. Ez pedig tökéletesen alkalmas arra, hogy abban olyan baktériumok telepedjenek meg, melyek számos fogászati probléma okozói. A durva felszínt nem lehet jól tisztítani otthon, és ráadásul további fogkő könnyebben rakódik le rá.

Ha nem távolítjuk el, a fogkő nem csak a fogszuvasodást segíti elő, hanem még egy ennél is veszélyesebb folyamatot indít el. Ennek első lépése a fogínygyulladás. A fogínygyulladás önmagában nem egy elviselhetetlen probléma.

Jár ugyan kellemetlenségekkel, mint az íny érzékenysége és vérzése, de egyik sem olyan akut, hogy a Páciens azonnali beavatkozást látna szükségesnek. És éppen ez a legnagyobb veszélye. Ha ugyanis a fogínygyulladást nem szüntetjük meg, idővel fogágybetegséggé, idegen szóval parodontitissé alakul.

Mi a fogágybetegség és miért veszélyes?

Fogágybetegségről akkor beszélhetünk, ha a gyulladás már a fog tartószerkezetének mélyebb rétegeit is eléri. Folyamatosan jelen lévő gyulladásos gócot okoz a szervezetben, a test immunrendszere folyamatosan harcol a fogkő okozta gyulladás ellen, de a bekövesedett kórokozókat legyőzni nem tudja. Ez a folyamatos küzdelem a szervezetet megviseli.

A kiterjedt fogágybetegség hajlamosít koraszülésre és szív-érrendszeri megbetegedésre is, ami pedig Magyarországon vezető halálok. Mindemelett az ínygyulladás és fogágybetegség igen kellemetlen tünetekkel is jár, melyek az alábbiak lehetnek:

  • fogínyvérzés
  • duzzadt, érzékeny íny
  • rossz szagú lehelet
  • kellemetlen szájíz
  • súlyosabb esetben genny is ürülhet az ínytasakokból
  • a tartószerkezet károsodásával fogak mozgathatóvá válnak és idővel pedig kihullanak.

A gyulladás miatt idővel felszívódik az állcsont, ezért nem marad elegendő csontszövet, hogy stabilan tartsa a fogakat. Ez egyenes út a fogak elvesztéséhez, ezért minden eszközzel meg kell akadályozni a kialakulását. A megelőzés egyetlen eszköze a rendszeres, professzionális fogtisztítás, melyet rendelőnkben képzett és tapasztalt szakemberek végeznek.

A fogágybetegség kialakulását mindenképp érdemes megelőzni. Ha egyszer elértük a fogágybetegséget, az olyan krónikus megbetegedésekhez hasonlít, mint a cukorbetegség, ami utána folyamatos odafigyelést és gondozást igényel. Rendelőnkben azonban még ekkor is hathatós segítséget tudunk nyújtani, hogy károsodott fogait a legtovább megtarthassa!

Tehát összefoglalva a fogakon lévő lepedék idővel fogkővé tud alakulni. A lepedék és a fogkő ínygyulladáshoz vezet. Ha az íngyulladás sokáig fennáll, akkor kialakul a fogágybetegség. A fogágybetegség pedig visszafordíthatatlan károkat is okozhat és hosszútávon, ha nem avatkozunk közbe, a fog elvesztéséhez vezet. Ahhoz, hogy ezt megelőzzük, rendszeres, professzionális tisztítás szükséges.

Hogyan zajlik a kezelés?

Ennél a kezelésnél is szem előtt tartjuk, hogy a tökéletes tisztaságot a legkíméletesebben érjük el. A szilárd fogkő eltávolítása az első lépés. A fogkövet rendkívül kíméletesen, speciális ultrahangos eszközzel, úgynevezett depurátorral távolítjuk el, melynek hegye rezgést közvetít a fogkő anyagába, így elporlasztva azt. A fogakat természetesen ezzel nem bántjuk!

A tisztítás során az alaposság mellett kiemelten figyelünk a kíméletességre, sőt akár érzéstelenítést is kérhet. Szükség esetén kézi műszerekkel fejezzük be a műveletet. Rendelőnkben rendelkezésre áll “air flow” készülék is, amellyel, ha szükséges, a szemmel nem látható fogkődarabkákat is el lehet távolítani. Ez a készülék a fogaknál sokkal puhább, de a fogkőnél keményebb, speciális szódabikarbóna szerű anyagot  fúj, ami elképesztő alapossággal képes tisztítani.

A kezeléssel nem csak egészségesebb fogakat segítünk elérni, hanem számos elszíneződést le tudunk tisztítani a fogakról, hogy szebb legyen a mosolya.

Rendkívül fontos, hogy a kezelés itt nem ér véget. Ezt követi ugyanis a dentálhigiéniai tanácsadás, mely legalább olyan fontos, mint maga a beavatkozás. Ennek során részletesen megbeszéljük, milyen eszközöket érdemes használni a rendszeres otthoni fogtisztításhoz, azt mikor, milyen gyakorisággal érdemes elvégezni, és a fogtisztítás, fogselymezés, stb. helyes technikáját is segítünk elsajátítani.

Kérjen időpontot személyes konzultációra!

Írjon nekünk és visszahívjuk, vagy hívjon minket és mindent megbeszélünk!

(06 76) 476 001

Kecskemét, Fráter György u. 25.

hétfő-péntek 8:00-18:00

    Dr. Zsoldos családi fogászat, 35 éve magas színvonalon Kecskeméten, ahol a megbízhatóság, a hitelesség és az odafigyelés alapvető érték. Kiemelt szakterületünk a rögzített és kivehető fogpótlások készítése, a gyermek- és felnőtt fogszabályozás, de ezen kezeléseken túl bármilyen fogászati problémára megoldást nyújtunk.

    Szakképzett csapat, prémium eszközpark és alapanyagok, kiváló fogtechnikusi háttér biztosítja a beavatkozások magas minőségét és garantáltan hosszú élettartamát.