Széchenyi eszközberuházási támogatás
(06 76) 476 001Útvonalterv

Fogmegtartó kezelések, tömések

Mikor van szükség fogmegtartó kezelésre?
Fogmegtartó kezeléseink
Fogmegtartó kezelések, tömések

Rendelőnkben mindig törekszünk a fogak megmentésére és megtartására. Olyan megoldásokat keresünk, amikkel a Pácienseink a fogaikat a legtovább tudják használni.

Fogmegtartó kezelések, tömések

Mikor van szükség fogmegtartó kezelésre?

Rengeteg későbbi kellemetlenségtől, fájdalomtól, kiadástól és időveszteségtől kímélhetjük meg magunkat, ha fogainkat ép, egészséges állapotban megőrizzük. Fogmegtartó kezeléseinket tehát bárkinek javasoljuk életkortól függetlenül, aki szeretné megtenni a szükséges lépéseket azért, hogy minél tovább megőrizhesse saját fogait.

Gyermekek számára különösen fontos lehet a fogorvosi rendelő látogatása, és a fogmegtartó kezelésekhez való hozzászokás, így elkerülhető, hogy a későbbiekben az ismeretlentől való félelem miatt halogasson szükséges vizsgálatokat, beavatkozásokat.

Esztétikus fogtömés

Fogmegtartó kezeléseink

Esztétikus fogtömések

Amikor a fogzománc alatti dentin rétegben üreg keletkezik a fogszuvasodás folytán, nem érdemes halogatni a kezelést. Egyrészt a szuvasodás mindig nagyobb mint a látható lyuk, ez olyan, mint a barlang “szája”, másrészt ez egy előrehaladó folyamat: ha már lyuk van, nem fordul vissza, és az idő előrehaladtával csak rosszabbodik a fog állapota.

Szerencsére a megoldás kézenfekvő. Fényre kötő kompozitból készülő esztétikus, fogszínű fogtömésekkel a fog állapota úgy állítható helyre, hogy azt csak az igazán avatott szemek képesek felfedezni. Így a fognak nem csak az egészsége, de az eredeti megjelenése is helyreállítható.

A kezelés menete:
 1. Az esztétikus fogtöméseket, ha szükséges, gondos érzéstelenítésben végezzük. Néha kisebb, felszíni szuvasodások esetén ettől akár el is lehet tekinteni, amennyiben ezt a Páciens kifejezetten kéri és szeretné. Természetesen az érzéstelenítővel sem spórolunk sosem, a legkiválóbb anyagokat használjuk ebben is.
 2. Ezt követően eltávolítjuk a fog anyagából azokat a részeket, amelyek fertőzöttek, amelyeket a szuvasodás érint.
 3. Ezután az üreget kémiailag is előkészítjük, majd megkezdjük a fog színéhez illeszkedő tömőanyagok finom rétegzését.
 4. A képlékeny anyagot úgynevezett polimerizációs lámpával világítjuk meg, mely megszilárdítja azt.
 5. Kialakítjuk a megfelelő formát, kipolírozzuk, hogy a tömés ne csak jó, de szép is legyen.
Gyökérkezelés

Ha a fog már nagyobb mértékben károsodott, például egy kiterjedt, mély szuvasodás, vagy egy baleset okozta sérülés miatt, akár igen komoly panaszokat is okozhat. Ezek között van az erős, csillapíthatatlan fájdalom, vagy az arc gyulladása, duzzanata, de egyes esetekben az is előfordulhat, hogy a fog tünetmentesen elhal. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a fogat mindig el kell távolítani!

Rendelőnkben minden nap mentünk meg akár kifejezetten rossz állapotban lévő fogakat, az eltávolítás mindig csak a legutolsó eszköz, amihez nyúlunk! A mi szemléletünk szerint a fog érték, ha lehet megmentjük, erre lehet az egyik eszköz a gyökérkezelés. Egy megfelelő alapossággal kivitelezett gyökérkezeléssel megőrizhetjük Pácienseink súlyosan károsodott fogait is és a fog a korona helyreállítása után tökéletesen szolgálhatja sok-sok évig a gazdáját.

A kezelést nemcsak maximális szakmai precizitással végezzük, de különös figyelmet fordítunk arra is, hogy mindezt kíméletesen tegyük, minden lehetséges szakmai és emberi eszközzel törekszünk a fájdalommentességre és a szép és tartós végeredményre!

A kezelés menete nagy vonalakban:
 1. Az első lépés az érzéstelenítés, melyet nagy gondossággal és alapossággal végzünk, az elérhető leghatékonyabb szerek használatával.
 2. Ezt követően eltávolítjuk a foganyag azon részeit, melyeket a helyreállításkor már nem tudunk használni (pl. mert szuvasodottak, meggyengültek), vagy mert akadályozzák a hozzáférést a fog belsejében található pulpakamrához.
 3. Megtisztítjuk a fog belsejét. Eltávolítjuk a fogban található gyulladt és elhalt szöveteket.
 4. A gyökércsatornákat megkeressük, feltágítjuk, alaposan megtisztítjuk, átfertőlenítjük és kiszárítjuk.
 5. Az esetek egy részében gyógyszeres tömést alkalmazunk, melyet csak ideiglenesen hagyunk a fogban, amíg a gyulladás és fertőzés meg nem szűnik. Ha szükséges, a gyógyszeres tömést akár több alkalommal is kicseréljük. A cél eléréshez a Páciensünknek több alkalommal is a rendelőnkbe kell látogatnia.
 6. Ha a fog már teljesen gyulladásmentes, speciális gyökértömő anyaggal töltjük fel a gyökércsatornákat, hogy ne maradjon hely a baktériumok szaporodásának.

Lezárásképpen pedig helyreállítjuk a fog koronai részét. Ha szükséges lehetőség van a fog megerősítésére különböző módszerekkel. Természetesen a Páciensnek használhatóvá szeretnénk tenni az elszuvasodott, gyulladt vagy elhalt fogát, ezért van szükség a gyökerek rendbetétele után a korona helyreállítására. Ez történhet akár esztétikus fogtöméssel is, az esetek többségében azonban indokoltabb fogtechnikai betét vagy korona elkészítése, mely tartós és igen esztétikus módon állítja helyre a károsodott fogat.

Kérjen időpontot személyes konzultációra!

Írjon nekünk és visszahívjuk, vagy hívjon minket és mindent megbeszélünk!

(06 76) 476 001

Kecskemét, Fráter György u. 25.

hétfő-péntek 8:00-18:00

  Dr. Zsoldos családi fogászat, 35 éve magas színvonalon Kecskeméten, ahol a megbízhatóság, a hitelesség és az odafigyelés alapvető érték. Kiemelt szakterületünk a rögzített és kivehető fogpótlások készítése, a gyermek- és felnőtt fogszabályozás, de ezen kezeléseken túl bármilyen fogászati problémára megoldást nyújtunk.

  Szakképzett csapat, prémium eszközpark és alapanyagok, kiváló fogtechnikusi háttér biztosítja a beavatkozások magas minőségét és garantáltan hosszú élettartamát.