Széchenyi eszközberuházási támogatás
(06 76) 476 001Útvonalterv

Gyermekfogászat

Barázdazárás
Tejfogtömés
Fluoridos iontoforézis
Szájhigiéniai kezelés gyermekek részére
Gyermekfogászat

Az, hogy felnőtt korunkban mennyire tudjuk megőrizni fogaink épségét, döntően gyermekkorban dől el. Ha valakit már pici korában kellemetlen élmények érnek a fogaival kapcsolatban, például egy rideg modorú fogorvos vagy egy fájdalmas kezelés miatt, gyakran nagyon nehezen fogja rávenni magát felnőtt korában arra, hogy rendszeresen fogászati ellenőrzésre, vagy dentálhigiéniai kezelésre járjon. Sajnos sok ilyen Pácienssel találkoztunk, de szerencsére rendelőnk egy meghitt  gyermekfogászat Kecskemét belvárosában, ahol nem szerez rossz tapasztalatokat a kis pácienst.

Mindezek miatt rendelőnkben nagyon fontosnak tartjuk, hogy a legfiatalabb Pácienseink számára a fogászat ne egy félelmetes, kellemetlen közeggel, hanem barátságos hangulattal és érdekes élményekkel társuljon. Szeretnénk, ha azok a gyermekek, akik nálunk ismerkednek meg a fogászattal, már félelem nélkül járhassanak később is fogorvoshoz. Ezért javasoljuk, hogy a kisgyermeket már a kis, kezdeti panasszal is hozzák el szakembereinkhez, hogy megszokhassa a környezetet. Nem érdemes addig várni, amikor már fáj a fog, engedjék meg, hogy hamarabb segíthessünk gyermekükön!

Barázdazárás, Gyermekfogászat Kecskemét

Barázdazárás

Fogaink azon területei hajlamosak legjobban a szuvasodásra, melyeket nehezen tudunk tisztítani. Éppen ezért olyan gyakori, hogy az őrlőfogakon található bemélyedésekben, úgynevezett barázdákban alakul ki a szuvasodás, hiszen itt az ételmaradékok könnyen megtapadnak, eltávolítani őket azonban nehéz. Különösen nagy jelentősége van ennek gyermekek és olyan Páciensek esetén, akiknek nehezebb ezeket a részeket folyamatosan tisztán tartani. A barázdák lezárása által gyakorlatilag ezeket a területeket elzárjuk a külvilágtól, így hatásosan megvédhetjük  a barázdákat  a fogszuvasodástól, ami nagy segítség a fog tisztántartásához.

A kezelés menete:
 1. Ezt a kezelést  érzéstelenítés nélkül el tudjuk végezni, hiszen a Páciens számára a barázdazárás semmilyen fájdalommal nem jár.
 2. A fogfelszínt alaposan megtisztítjuk. Ha a barázdában esetleg már megindult egy minimális kezdődő szuvasodás, az érintett foganyagot eltávolítjuk, ezt kiterjesztett barázdazárásnak hívjuk.
 3. A fogfelszínt előkészítjük – egy speciális anyaggal a felszínét porózussá tesszük, így nagyon könnyen megtapad majd benne a barázdazáró anyag.
 4. A fog barázdarendszerét feltöltjük a barázdazáró anyaggal, amely ekkor még folyékony.
 5. Egy speciális fényű lámpával megvilágítva az anyagot megszilárdítjuk.
Tejfog tömés

Tejfogtömés

Még felnőtt páciensek számára is kihívás lehet a megfelelő fogmosási fegyelem és technika kialakítása és folyamatos fenntartása. Kisgyermekeknél ez értelemszerűen még sokkal nehezebb. Ezért sajnos egyáltalán nem ritka jelenség, hogy már a tejfogak – különösen az őrlők esetében is megjelenik a fogszuvasodás. Az időben felismert és kezelt probléma különösen fontos, hiszen egy pici tömés elkészítése gyakorlatilag fájdalommentes, míg ha elhanyagoljuk, könnyen alakulhat ki komoly fájdalmat is okozó probléma. Természetesen itt is törekszünk az elromlott fogak gyermekbarát helyrehozatalára.

A kezelés menete:
 1. Fontos, és tisztában vagyunk azzal, hogy az érzéstelenítő injekció a legtöbb gyermek számára félelmetes és nem is túl kellemes élmény, így csak azokban az esetekben alkalmazzuk, ahol ez kifejezetten indokolt. Ez esetben is már az injekció előtt is használunk érzéstelenítőt, a kellemes ízű (kifejezetten finom) zselé gondoskodik a kényelmetlenség minimálisra csökkentéséről.
 2. A kezelés előtt, közben és utána is rengeteget beszélgetünk, megmutatjuk az eszközöket, amivel dolgozunk, és mindig előre megbeszéljük, mi a soron következő lépés.
 3. Fúró eszközt csak minimális ideig használunk a szuvas foganyag eltávolítására!
 4. A fog előkészítése után fényre kötő tömőanyaggal állítjuk helyre a rágófelszínt, végül a tömést alakítjuk, polírozzuk.
Fluoridos iontoforézis

Fluoridos iontoforézis

Az iontoforézis azt jelenti, hogy valamely hatóanyagot kis, teljesen biztonságos elektromos mikroáram segítségével hatékonyan juttatunk be a test valamely szövetébe. Találkozhatunk vele akár a kozmetikusnál is, ahol az arcbőr mélyebb rétegeibe lehetséges így különféle értékes anyagokat juttatni. A fogászatban a hatóanyagunk a fluorid, mely a fogzománcba beépülve erősíti azt, így kifejezetten alkalmas például az érzékeny fognyak kezelésére, vagy fogszuvasodás megelőzésére.

A kezelés menete:

A fluoridos iontoforézis nem okoz semmi fájdalmat, a kezelést így  érzéstelenítés nélkül végezzük el.

 1. A fogakra felhelyezünk egy sínt, melybe fluoridos gélt helyezünk.
 2. A sínekhez csatlakoztatott eszköz segítségével épül be a fluorid a fogzománcba.
 3. A síneket eltávolítjuk, a fogakat megtisztítjuk, és készen is vagyunk!
Gyermekfogászat Kecskemét

Szájhigiéniai kezelés gyermekek részére

A fogkő nem csak a felnőttek “kiváltsága”, gyermekek esetén is kialakulhat, függetlenül attól, hogy fogváltás előtt, közben, vagy utána járunk. És az ő esetükben sem kisebb a kockázata! Ugyanúgy fokozza a fogszuvasodás veszélyét, ugyanúgy mint a felnőtteknél előidézi az íny gyulladását, érzékenységét, vérzését, idővel akár az íny sorvadását is. Nem utolsó sorban pedig egy fontos intő jel arra, hogy a fogmosás módja, hossza vagy gyakorisága nem megfelelő.

Rendelőnkben lehetőség van plakkfestés elvégzésére is, mely során egy színezett tabletta elrágása után jól láthatóvá válik a gyermek és a szülő számára is, mely területekre érdemes még jobban összpontosítani a fogmosás során. Ez nagy segítség szülőnek és gyermeknek is.

A kezelés menete:
 1. Hogy elkerüljünk minden kellemetlenséget, szükség esetén a fogínyt édes, gyümölcs ízű, felületi érzéstelenítő zselével kenjük be.
 2. A gyermek életkorától, a fogkő mennyiségétől és elhelyezkedésétől függően döntünk a megfelelő kézi- vagy gépi eszközök használatáról, melyekkel a szilárd fogkövet eltávolítjuk a fogakról.
 3. A fogfelszíneket polírozzuk, így simábbak lesznek és nehezebben telepedik meg rajtuk a lepedék.
 4. Végül, de korántsem utolsó sorban rengeteget beszélgetünk a gyermekkel és az őt kísérő szülővel a fogápolásról, játékos módszerrel segítünk a helyes fogmosás elsajátításában, valamint a helyes -a fogak szempontjából is ideális- étrend kialakításában.

Gyermekfogászat Kecskemét elismert szakorvosaitól – már totyogóknak is!

Kérjen időpontot személyes konzultációra!

Írjon nekünk és visszahívjuk, vagy hívjon minket és mindent megbeszélünk!

(06 76) 476 001

Kecskemét, Fráter György u. 25.

hétfő-péntek 8:00-18:00

  Dr. Zsoldos családi fogászat, 35 éve magas színvonalon Kecskeméten, ahol a megbízhatóság, a hitelesség és az odafigyelés alapvető érték. Kiemelt szakterületünk a rögzített és kivehető fogpótlások készítése, a gyermek- és felnőtt fogszabályozás, de ezen kezeléseken túl bármilyen fogászati problémára megoldást nyújtunk.

  Szakképzett csapat, prémium eszközpark és alapanyagok, kiváló fogtechnikusi háttér biztosítja a beavatkozások magas minőségét és garantáltan hosszú élettartamát.