Széchenyi eszközberuházási támogatás
(06 76) 476 001Útvonalterv

Implantáció

A tartósan fennálló foghiány következményei
Implantátum

Fog implantátum Kecskemét belvárosában

Még odafigyelés és napi háromszori fogmosás esetén is kialakulhatnak olyan fogászati problémák, melyek komoly panaszokat okoznak a Páciensnek. Például néha a fogak balesettől sérülnek. Modern rendelőnk alapelve, hogy a beteg fogakat minden eszközzel meg kell próbálni megmenteni, meggyógyítani, egészen addig a pontig, amíg van reális esély annak megőrzésére.

Ám sajnos előfordulnak olyan esetek, amikor nem lehetséges egy fogat menteni, és a Páciens hosszútávon sokkal többet nyer a fog eltávolításával. Ennek hatására persze megszűnnek a panaszok, és akár azt is gondolhatnánk, hogy a probléma megoldódott, nincs további teendőnk. Ez azonban egyáltalán nem igaz.

A fogaink ugyanis összefüggő rendszert alkotnak, mint egy bonyolult gépezet alkatrészei. Ha egy gépezetből kiveszünk egy csavart, attól az még valószínűleg működik tovább, ám a csavar hiányát a teljes rendszer megérzi: megváltozik az egyes elemekre jutó terhelés, kiegyensúlyozatlanok lesznek az erőhatások a gépezet élettartama pedig csökkenni fog. 

Hasonló dolog történik a fogazatunkkal is.

Foghiány

A tartósan fennálló foghiány következményei

 • A fogakat tartó csontszövet idővel felszívódik, elveszik.
 • A szomszédos fogak a hiány felé dőlnek, később így kevesebb hely marad. Az eldőlt fogakat ilyenkor már a rágás oldalról, rossz irányból terheli, további problémákat okozva.
 • A szemközti fog kimozdul, kiemelkedik a rágósíkból, a későbbi pótlás elkészítését megnehezítve. Ezért sem érdemes a hiány pótlását sokáig halogatni.
 • A fogak rágáskor túlterhelődhetnek, várható élettartamuk csökken. Néhány fog elvesztése, ha nincsenek pótolva, további fogak elvesztéséhez is vezethet!
 • Ha a hiányzó fog jól látható régióban van az esztétikai, ennél fogva önbizalom problémákhoz vezethet. Sok Páciensünk a fogpótlásunk elkészülte előtt nem mert önfeledten mosolyogni, nevetni.
 • Hiányos fogazattal nehezebb rágni, sokszor problémás étteremben, sőt, akár otthon is egy jóízűt enni.
 • Sok hiányzó fog esetén az orcák beesetté válnak, az arc öregebbnek tűnik valós életkoránál.
A megoldás: fogpótlás implantátum beültetéssel

Bár számos fogpótlási eljárás létezik a teljesen kivehető fogsoroktól a rögzített hidakig, amennyiben lehetőség van rá, orvosi, esztétikai és teherbírási szempontból érdemes az implantátum beültetést választani. Az így készült fogpótlások:

 • Stabilan rögzülnek, rágás szempontjából a legközelebb állnak az eredeti fogakhoz.
 • Nem szükséges miattuk ép fogakat lecsiszolni.
 • Hihetetlenül élethűek.
 • A lehető legtartósabbak – rendszeres kontrollok és jó szájhigiénia mellett akár több évtizedig is megőrizhetjük őket.
A kezelés menete nagy vonalakban:
 1. Ahogy minden komplex kezelés esetében, az implantátumos fogpótlásoknál is kulcsfontosságú az átgondolt, megfelelő tervezés! Ehhez szakorvosunk fogászati röntgen- és CT felvétel elkészítését fogja kérni. Kiinduláskor meg kell nézni, hogy alkalmas-e a terület implantátum beültetésére, tartós megtartására.
 2. A kezelési terv kidolgozása, megbeszélése és elfogadása esetén kezdődik meg a tényleges munka!
 3. Először dentálhigiéniai kezelést, más szóval professzionális fogtisztítást végzünk. Ha a szájban gyulladás, komoly szuvasodás van jelen, ezek rendezése is szükséges a beültetés előtt. Egy vadiúj autóval sem szívesen állna be egy omladozó garázsba, a fogainál is érdemes a nagyobb problémákat orvosolni. Náluk egy helyen ebben is tudunk segíteni!
 4. Ahogy egy épület építésénél, az implantátumos fogpótlásoknál is először a megfelelő stabil alapokat kell lefektetni: ez esetben ez az implantátumok beültetése. Az implantátumok titániumból készülnek, és nagyjából akkorák, mint a természetes fogak gyökerei. Sebészi úton juttatjuk őket az állcsontba – helyi érzéstelenítés mellett, steril eszközök használatával. Ez nem jár különösebb fájdalommal és nem is tart hosszú ideig.
 5. Varratszedést követően egy hosszabb gyógyulási időszak következik, mely a kezelőorvos utasításai alapján általában 3-6 hónap között mozoghat. Mi mindig figyelembe vesszük a szervezete igényeit és a tartós eredmény érdekében megvárjuk a szükséges időt.
 6. A gyógyulást követően az implantátumok gyakorlatilag összenőttek az állcsonttal, és most már stabil alapot képeznek a pótláshoz. Meggyőződünk a stabilitásukról egy kontrollvizsgálat során, majd felszabadítjuk  az eddig az íny alatt gyógyuló műgyökerek fejrészét. Ekkor egy úgynevezett ínyformázó csavarral látjuk el őket, melyeknek az a feladata, hogy az implantátum körül szép, feszes ínykontúr alakuljon ki.
 7. Lenyomatokat veszünk a fogpótláshoz, melyet átadunk fogtechnikusunknak, aki több fázisban fogja azt elkészíteni. Az egyes fázisokban be is fogjuk próbálni a pótlást, így biztosítjuk a precíz illeszkedést, az egészséges harapási viszonyokat, és a gyönyörű küllemet.
 8. Végül átadjuk a fogpótlást, és megbeszéljük, hogyan szükséges azt a mindennapokban ápolni, tisztítani. Ahogy megtartott fogaknál is, ez esetben is érdemes körülbelül évente meglátogatni a fogorvosát egy gyors ellenőrzésre.
Milyen esetekben ajánlott az implantátum?

Az implantátumok többféle fogpótlás alapját is képezhetik. Megfelelő megoldás lehet:

 • Egyetlen fog hiánya esetén, ebben az esetben a fog pótlása egy kerámia korona implantátumon elhorgonyozva.
 • Több szomszédos fog hiánya esetén, ekkor rögzített hidat készítünk, melynek az implantátumok képezik az alapját, “pilléreit”.
 • Teljes foghiány esetén. Ekkor több lehetőség is van nálunk a pótlásra. Ez lehet rögzített híd, lehet egy stabil, két implantátummal rögzített, lepattintható teljes fogsor, és kombinált “hibrid” megoldások is léteznek. Minden esetben megtaláljuk az Ön speciális egyéni esetére legmegfelelőbb megoldást.

Kérjen időpontot személyes konzultációra!

Írjon nekünk és visszahívjuk, vagy hívjon minket és mindent megbeszélünk!

(06 76) 476 001

Kecskemét, Fráter György u. 25.

hétfő-péntek 8:00-18:00

  Dr. Zsoldos családi fogászat, 35 éve magas színvonalon Kecskeméten, ahol a megbízhatóság, a hitelesség és az odafigyelés alapvető érték. Kiemelt szakterületünk a rögzített és kivehető fogpótlások készítése, a gyermek- és felnőtt fogszabályozás, de ezen kezeléseken túl bármilyen fogászati problémára megoldást nyújtunk.

  Szakképzett csapat, prémium eszközpark és alapanyagok, kiváló fogtechnikusi háttér biztosítja a beavatkozások magas minőségét és garantáltan hosszú élettartamát.